27 Mayıs 2009 Çarşamba

Ergenleri çözdüm!

Wikipedia 11-20 yaş arası diyor, yani ben de hala bir ergen sayılıyorum. Bir sabah uyandığımda beyin perisi gelecek ve ergen beynimi alıp yerine olgun ve mantıklı düşünebilen yeni beynimi bırakacak. Ben ise ergenliğe girmesine izin verilmemiş bir çocuk olarak şimdi ergen olsaydım ergenlikten çıkmama 7 ay 22 gün kalmış diyebilecektim. Ben kendime, 'aha işte ergenim!' demem gereken zamanda ergenliğe yeni girmiş gibi davranan ailemle çakıştığım bir dönemdeydim. Ergen psikolojisini bu şekilde çözdüm diyebilirim. Şimdi bana 'Islı abla ben ergenlikten ne zaman çıkıcam?' diyen ergen yetiştirme yurdunda muhafaza ettiğim öğrencilerime 'Az kaldı evladım çıkmak üzeresin' diyebiliyorum.
Nihayet bir grup ergen beyinli üzerinde uzun süren araştırmalarımı tamamladım ve wikipedia'nın açıklamalarını gözden geçirip araştırmalarım doğrultusunda yorumladım. Bakalım wikipedia bu ergenlerle ilgi neler söylemiş...

Ergenler ne hisseder, nasıl davranmak ister?

1. Ergenin genel olarak duygularında istikrarsızlık olduğu görülür. Bir gün önce çok mutlu ve enerjik olan ergen ertesi gün kabuğuna çekilmiş ve bitkin olabilir. Duygular anlık olarak bile değişkenlik arz edebilir. Bu nedenle ebeveynin bunu kabul etmesi ve her defasında “Daha dün iyiydin, şimdi ne oldu?” türünde sorgulamalara ve baskıcı yaklaşımlara girmemesi gerekir.

(Ergenlerin beyni kıç kısmındadır yani bu tip istikrarsızlıklar çok normaldir. Bence ebeveynin “Daha dün iyiydin, şimdi ne oldu?” demesi lazımdır hatta baskıcı yaklaşımdan fazlasını yapmalıdır hele ki çocuk ortada hiçbir sıkıntısı olmadan bu şımarık ergen triplerindeyse baskıcı yaklaşımdan taviz vermek bir ebeveyne yakışmaz çünkü bu durumu bir ebeveyn kabul ediyorsa çocuğsunun üstüne bir bardak soğuk su içmeli, banyoda baldır kısmına sıkılaşması için tazyikli su kompresi yapmalıdır. Demem o ki ebeveyn yıpranmaya, buruşmaya, yaşlanmaya o dakka başlamıştır.)

2.Bu dönemde ergen duygularını çok dolu ve coşkulu yaşar. Gerek ses tonu ve vurgulamaları ve gerekse mimikleri önceki döneme göre duygularını daha fazla ifade ediyor niteliktedir

(Kesinlikle öyledir egren bu dönemde kendisini en deli aşık sanar ve aşkı için bileklerini kesmeyi sevgiliye bağlılık bilir. Gerek ses tonu gerekse vurgulamaları aile efradına hakaret yağdırıp derdini bağıra çağıra anlatmaya gayret ederken bir hayli gelişme gösterir. Sesini bu şekilde geliştiren bazı ergenlerin ilerleyen zamanlarda şarkıcı olabildikleri de gözlemlenmiştir.)

3. Diğer dönemlere göre daha yoğun hayal kurar ve gerçekten zaman zaman uzaklaşır. Bu hayaller gelecek planlarını kapsayabileceği gibi genellikle karşı cinsle ilgili hayaller olabilmektedir

(En çok hayal kuran varlıkların ergenler oldukları konusunda şüphe yoktur. Ergenlerin karşı cinsle kurduğu en büyük hayal karşı cinsin mükemmel olduğu, onu hiç bırakmayacağı, onunla ilerde evlenip çocukları olacağı yönünde gelişme gösterir. Bir ergenin hayal kırıklığına uğraması çok tehlikelidir, böyle ergenleri sürekli gözönünde bulundurmalı gerekirse deli gömleği giydirilmelidir. İkna etme çabaları yersizdir çünkü onun ikna olduğu tek şey dünyadaki en mutsuz insan olduğudur. Bu acıya katlanıyor olması onun için işgal altında yaşamaktan daha güç bir durumdur.)

4. Ergen zaman zaman yalnız kalma isteği içinde olabilir. Odasına çekilen ve yalnız kalmak istediğini söyleyen bir ergenin ciddi bir sorunu olduğu düşünülüp kaygılanılmamalıdır. Ergen kendisi ile baş başa kalıp yaşadıklarının muhasebesini yapma ihtiyacı hissedebilir.

(Zaten bir ergenin ciddi bir sorunu olması mümkün değildir onun ciddi sandığı sorunlar ileride atlattığı dönemden tiksinti duymasına sebep olacaktır.Zaten ciddi bir sorunu varsa bunu ergenliğe bağlamamalı onu bir birey olarak görüp müdahele edilmelidir. İstisna olarak gördüğümüz birkaçı dışında bütün ergenlerin odasına çekilip yaşadıklarının muhasebesini yapması serbesttir. Zaten bu gruptaki ergenlerin muhasebesi çokta karmaşık hesaplara dayanmaz. Bir ergenin yaşam muhasebesinden örnek vermek gerekirse:
Melda Selman'a sarmışsa ve ben de Selmandan hoşlanıyorsam Melda aradan çıksın diye ona Ömer'i ayarlarım, eğer Ömer Melda'yı beğenmezse Erkan cepte. Tipsiz ama zaten Meldada da tip yok. Onlar tencere kapak olurken ben de yavaştan Selman'a kayarım. Selman benden hoşlanmazsa ona kanser olduğumu söyler sınırlı günlerimde beni yalnız bırakmaması için yalvarırım.)

5. Ergen kendini yorgun hissedebilir, buna bağlı olarak çalışmaya karşı isteksizdir. Vücut enerjisi âdeta büyümeye harcanıyor gibidir.

(Ergene rahat hep batar. İki işin ucundan tuttu diye küçülmez hiç merak etmeyin.)

6. Ergen yaşadığı bedensel değişimlere bağlı olarak çekinebilir ve kendini saklama ve bu değişimlerden çevreyi haberdar etmeme isteği içinde olabilir

(Bu tip ergenlerin sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Bedeninde çıkan ilk kıl tanesini saklayıp ilerde çocuğuna göstermeyi planlayan ergenlerin böyle hissetmesine imkan yoktur. Ergen, değişimlerini cümle aleme duyurmak ister. Herkes onun artık bir birey olduğunu bilsin ve ona göre ayağını denk alsın ister.)

7.Yeni şeyler deneme merakı artmıştır.

( İnsan oğlunun merakı ergenlik çıksa da çıkmaz yalnız bu merakın filizlenme zamanı risklidir. Ergenin neyi merak edeceği hiç belli olmaz. Bir ergenin merak edebildikleri normal bir insanı hayretlere düşürebilir ama unutmayalım ki ergen kişi zaten normal bir insan değildir.)

8.Bu dönemde arkadaş çok önemli bir noktadadır. Bu nedenle arkadaş seçimi konusunda ergenin dikkatli olması ve ailenin hassas davranması gerekir.

( Ergen bu dönemde arkadaşını ailesinden önce tutar. Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır yalnız bu dönüp dolaşmalar sırasında ergen tilki kuzuya bile yem olabilir. Ergen kendisine abuk bir arkadaş seçtiğinde ebeveynin artık yapacak hiçbirşeyi kalmamıştır. Üzgünüm ama araştırmalarım gösteriyor ki ergen kişi kendisine bu tip bir arkadaş bulduysa aile onu tasma takıp gezdirmediği sürece arkadaşının kurbanı olmaktan koruyamaz.)

9. Bu dönemde ergenin fark edilme ve takdir edilme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını aile içinde gideremeyen ergen, farklı arkadaş gruplarında bu ihtiyacını giderebilir

( Ergenin ihtiyaçları sınırsızdır. Ergen çok garip şeylere ihtiyaç duyabilir. Aile ergeni kafasının üstünde gezdirse de ergen takdir edilme ihtiyacını karşılamış sayılmaz. Zaten ergen kişi hanyeyle konyenin kim olduğunu farklı arkadaş gruplarında bu ihtiyacını gidermeye çalışırken öğrenir. İstediği mertebeye ulaşamayan ergen kimse, itilmeye, kalkılmaya, hor görülmeye mahkumdur. Bu tip ergenler için psikolog yolu görülmüştür.)

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin
 
ISSIZ ÇÖLDE ISLI BİR KIZ. Design by Pocket