15 Aralık 2009 Salı
MUTLU NOELLER?
Biz o kadar özenti bir milletiz ki sinirimden kudurmak üzereyim.
Özentiyiz işte! Herşeyimiz özenti.
Büyük alışveriş merkezlerini bırak artık küçük dükkanların bile kapı önünde çam ağacı var. Hangi bayramı kutluyoruz? Sokakta birini çevirip sorsalar haberleri var mı acaba hangi bayramı kutluyoruz biz? Noel ne demek bilen var mı? Hiç sanmıyorum. Noel baba ne demek? Neden bizim ülkemizde insanlar birbirine 'MUTLU NOELLER!' diyor? Gittikçe normalleşen bu kutlama artık bir Türk geleneği haline getirildi. Ben hiçbir Avrupalının Kurban Bayramını kutladığını sanmıyorum. Ya da hiçbirinin Ramazan ayında oruç tuttuğunu. Bu dini bir bayram! Yılbaşından bahsetmiyorum Noelden bahsediyorum. Nihayet 2010 olduk demiyoruz, mutlu noeller diyoruz birbirimize. Çam ağacı alıyoruz evlerimize. İçimizden birileri üç beş para kazanmak için noel baba kılığına giriyor ama onların da haberi yok ne yaptıklarından.
Wikipediden alıntı:
Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi. Avrupalı putperestler arasında yaygın olan ağaca tapınma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını yılbaşında ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü. Almanya'da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule (yeni yıl) ağacı konuyordu.
Yeni yıl ağacını evinin en kutsal köşesine koyanlar için hoş bir bilgi...
Günümüzdeki Noel ağacının Almanya'nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ortaçağda Adem ve Havva'yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon'daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde İsa'yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu
Ağacını evine almış fakat hala üstüne ince hamursuz ekmek parçaları asmadıysanız henüz tam anlamıyla yılbaşı kutlamadınız bu da yan bilgi bunu da yapın ki tam olsun.O dönemde Noel ağaçları, dallarına kurdela ve kâğıt zincirlerle asılmış mum, şekerleme ve keklerle süsleniyordu artık teknoloji gelişti şimdilerde bizim mahallenin bakkalından bile çam ağacımıza süsler alabiliyoruz. Zahmet etmeden noel kutluyoruz ne mutlu bize ^^!
Noel’in ekonomik yönünün 1800’lerden bu yana gittikçe önem kazanması dini çevrelerde Noel’in dini anlamını kaybedip ticarileşmesine yönelik kaygıları arttırmaktadır. Noel bugün nüfusunun yüzde 60'ından fazlası tanrıya inanmayan İngiltere, Fransa gibi ülkelerde bile coşkuyla kutlanmaktadır. Hristiyan çevreler ise Noel'in bir alışveriş ve hediye bayramı haline gelmesinden ve çocukların Noel Baba'ya, İsa'dan daha fazla önem vermesinden endişe duymaktadırlar.
Biz ne için endişe duyalım bilmiyorum... Yakında yeni doğmuş çocuklarımızı da vaftiz ederiz henüz o kadar ileri bir ülke olamadık ya hani. İlerleyelim arkadaşlar bu ticarete bu anlayışa prim verelim ki gelecek nesillerimiz hristiyanların her türlü bayramını kendi bayramlarıymış gibi benimsesin.
NOT: Hristiyan olan vatandaşlar bu bayramı gönüllerince kutlasınlar beni anlayan anladı nokta.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Yazının tamamını okumadım
İlk paragrafa katılıyorum
çok şirin bir resim.yılbaşını bizde kutluyoruz ama dini bayram niteliğinde değil.sadece yeni gelen yılı kutluyoruz seni sevinçler dilekler.
bu yıl biter ve yenisi gelir beraberinde hayatını sıfırlarsın ve herşey yenisiyle gelir buna sevinmek güzel benim mesajım belli zaten ;)
Yorum Gönder